1 Şubat 2009 Pazar

Fahişe ve Fahişelik

"Fahişe" kelimesi, arapça "fahişa" kelimesinden türemiştir. Bu sözcük "azgın" ya da "utanmaz" anlamına gelir. Dünya genelinde ise fahişe, "seks işçisi" olarak tanımlanan meslek sahibi insandır. Para karşılığında cinsel hizmet sunan kişidir. Tabi bu cinsel hizmet olayının içi sadece normal bir cinsel ilişki olarak değerlendirilmemelidir. Cinsel içerikli; porno, sanal sex, striptiz vs. sektörler de seks işçiliği kapsamına girer. Çoğu ülkede yasal bir meslektir ve vergilendirmeye tabidir. Aynı zamanda dünyanın en eski mesleklerinden biridir. Fahişelik ile olarak adı duyulan en önemli ülke Amsterdam'da "Red Light District" ile ün yapan Hollanda'dır. Hollanda'da bu iş için ayrı sokaklar tahsis edilmiştir. Bir başka ülke Belçika'da da Hollanda'dakine benzer bir sokak tahsisi söz konusudur. Dünyanın çoğu ülkesinde fahişelik yasak olmasına karşın, İngiltere, İskoçya, Kanada , Bulgaristan, Danimarka ve Brazilya'da genelev işletmek ya da sahip olmak yasal değildir. İran gibi şeriatla yönetilen ülkelerde ise zina her ne kadar ölüm ile cezalandırılsa da, bu ülkelerde de geçici nikahlar ile fahişelik göz yumulur bir hale getirilmektedir.

Ne kadar bir meslek grubu içine dahil olsa da fahişelik diğer mesleklerle aynı haklara sahip değildir. Yasal olarak kabul edilen bir meslek olmasına rağmen sendikal haklara sahip olamadıkları sorunu mevcuttur. Küfür olarak söylenip aşağılanmasına rağmen, saygı duyulması gerekenen önemli mesleklerden biridir. Çoğu erkeğin ilk tecrübesi, bu hayat kadınları sayesinde olmuştur. Artık dünya çapında bir endüstri haline gelen ve her sene milyonlarca insanın para kazandırdığı bir turizm şeklini alan fahişeliğin, sosyal haklardan faydalanamaması üzücüdür. Başlı başına bir ekonomi alanı oluşturan ve kim ülkelerde, ülke ekonomisine katkıda bulunan bir mesleğin daha iyi koşullarda sağlanması hem iş etiği hem de ahlaki açıdan daha doğru olacaktır.

Ne kadar ülkemizde toplum bakış açısından da ayıplanan bir meslek olsa da, insanların gitmediğini kim iddaa edebilir. Ülkemizde de sokakta çalışmak hariç yasal olan bir meslek grubudur. Ancak genelev adı verilen bu iş için mekanlar vardır ve bunlar devlet kontrolü altındadır. Burada çalışan hayat kadınları belirli periyotlarda ilgili sağlık kuruluşlarında muayeneden geçerler. Mesela İstanbul'da Karaköy civarında bu iş için sokaklar söz konusudur. buradan çok da yasal olmayan bir durum olduğundan bahsedemeyiz. Eğer fahişelik yasaksa bunun devlet kontrolü altında yasal bir şekle getirilmesi daha uygun olacaktır. Devlet hem bundan vergi alarak para kazanacak - bir nevi pezevenk görevi görecek- ama bununla beraber hastalıkların önlenmesi ve bu işi yapanların sosyal haklardan faydalanması yönünden yararlı olacaktır.

Fahişelik yapmayı ikiye ayırırsak; gönüllü ve gönülsüz fahişelik olarak daha sağlıklı bakabiliriz. gönülsüz olarak baktığımızda gerek yurt dışından gelenler, gerekse yurt içinde bu işi yapanlar içinde bir şekilde pezevenklerin eline düşmüş ve zorla çalıştırılan kadınların olduğu gerçeği vardır. Mafya baskısı ile beraber bu işi yapmaya zorlanmakta ve çok kötü koşullarda çalışmaktadırlar. Diğer yandan bu işi kolay para kazanmak adına toplum genelindeki ahlaki değerler konusunda yoksun kadınların yapması da gönüllü fahişelik içerisinde kendine yer bulacaktır. zaten bu mesleğin devlet kontrolü altında olması bu bakıma da faydalıdır. Zorla böyle bir meslekte çalıştırılmak göreceli olarak tecavüze eş değerdir. Her ne kadar para karşılığında beraber olunsa da, onların da müşteri seçme hakkına sahip olması gerekmektedir.

Sonuç olarak fahişelik ve fahişe olguları gerek ahlaki gerek iktisadi gerekse sosyolojik açıdan tartışmaya her türlü açıktır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Saati ne kadar bunlarin